Waarom zonnebrand?

Ook gister is er geen post online verschenen. Ook gister had ik een tentamen en had ik gewoon weg de tijd niet meer om nog een post te schrijven. Daarom ook vandaag weer twee posts! Sorry!!

De afgelopen dagen is het echt super lekker weer. Het zonnetje schijnt, de zomerjurkjes en korte broeken kunnen weer uit de kast! Lekker in het zonnetje bakken aan het strand. Ideaal! Maar er zit natuurlijk ook een nadeel aan… Je verbrandt binnen no-time. Dus het insmeren is ook weer begonnen!

Waarom zonnebrand gebruiken?
‘De huid kan onder invloed van UV-A en UV-B verbranden, ook onder de zonnebank. Verbranding gaat gepaard met roodheid en in ernstige gevallen rillingen, blaren, misselijkheid en koorts. Op termijn zal de huid haar elasticiteit verliezen en versneld verouderen (pigmentvlekken, rimpels, leerachtige droge huid) Over het algemeen denkt men dat de huid pas verbrand is als die rood is en pijn doet. Maar de huid is al verbrand als deze 8 tot 24 uur na het zonnen lichtrood kleurt. Uw huidtype en de UV-index bepalen hoelang u in de zon kunt liggen.’

Welke huidtypes zijn gevoelig?
Niet elke huid is even gevoelig voor zonlicht. Over het algemeen worden vier huidtypen onderscheiden:
Huidtype 1
Heeft u een zeer lichte huid, blonde of rossige haren en sproeten of lichtblond haar met blauwe ogen dan heeft u weinig pigment en bent u derhalve gevoelig voor zonlicht. U verbrandt snel en wordt niet of nauwelijks bruin. Voor deze huid kun je het beste factor 30 gebruiken.

Huidtype 2
Als u een lichte huid, blond haar en lichte ogen heeft, dan verbrandt u snel en wordt u langzaam bruin. Voor deze huid kun je het beste factor 15-20 gebruiken.

Huidtype 3
Bezit u donkere tot bruine haren en donkere ogen, dan zult u niet gemakkelijk verbranden en wordt u gemakkelijk bruin. Voor deze huid kun je het beste factor 10-15 gebruiken.

Huidtype 4
Heeft u een getinte huid, donker haar en donkere ogen, dan verbrandt u bijna nooit en bruint u zeer goed. Voor deze huid kun je het beste factor 5-10 het beste.

Een kinderhuid
Een kinderhuid is gevoeliger dan de huid van een volwassene. Daarom moet je deze huid altijd goed insmeren ongeacht welk huidtype het kind heeft. Smeer kinderen tot 16 jaar altijd in met factor 30 voor een goede bescherming.

 De gevolgen:
‘Zowel UV-A als UV-B straling kan erfelijk materiaal in de cellen beschadigen waardoor huidkanker kan ontstaan. UV-B vormt hierbij de belangrijkste risicofactor. Hoewel vroeger werd gedacht dat UV-A niet schadelijk was, blijkt UV-A 10 tot 20 procent bij te dragen aan het risico op het ontstaan van huidkanker. Door overmatig zonnebaden en omdat de ozonlaag door milieuvervuiling dunner geworden is en minder UVstraling absorbeert, neemt het aantal gevallen van huidkanker toe.’

Welk merk zonnebrand gebruik jij het liefst?

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Regular stuff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s